Les músiques de les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet
La música
|
|
- La música actual és el resultat del treball realitzat durant els anys 80, respectant totes les partitures trobades de la primera època de l'Esbart Dansaire Santvicentí (1949), fent-ne una brillant instrumentació per a cobla per part del mestre Agustí Cohí Grau. Però com arribem fins aquí?
- Dins les actuals Gitanes de Sant Vicenç de Castellet hi trobem les músiques que són característiques dels balls de Gitanes d'arreu, i que són introduïdes a les ballades a finals del segle XIX i principis del XX quan estaven de moda. Hi tenim el xotis, les catxutxes, les contradanses, la jota, el galop d'entrada, la coronació de la núvia i el galop final.
- Però a Sant Vicenç de Castellet tenim dues característiques que ens identifiquen. La primera la trobem a l'inici de la ballada amb un moment especial "La dansa", que musicalment correspon al "Ball de Caldes", que ens recorda l'origen de la primera ballada celebrada per una colla de picapedrers de Caldes de Montbui.
- Joan Amades ens explica que aquest ball, anomenat a Caldes de Montbui, "Entrada de Ball", era un ball caient cerimoniós i distingit. Era el primer que es ballava amb tota gravetat i cerimònia, precedint balls de caient modern sense importància tradicional. Aquesta dansa era ballada el dia de Sant Antoni Abat i el de Santa Susanna. Aquesta melodia és similar a la Dansa de Castellterçol.
- L'altre moment característic el trobem al final de la ballada, amb el vals jota, una peça que fins fa uns anys no la trobàvem en cap més ball de gitanes. Aquesta, ens fa pensar en aquelles danses tan característiques dels saraus i festes costumistes de primers de segle.
- Dins la festa de la ballada popular de les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet, també hi trobem altres músiques que s'interpreten i es ballen.
- Una d'aquestes és el tradicional Ball dels Barons de Castellet. En Marià Alegre d'Aparici i Amat i la Paula de Duran i Cerdà, els barons de Castellet, ballen el seu minuet-valset. Va ser creat l'any 1990 i estrenat el mes de maig d'aquell mateix any a la plaça de l'Ajuntament coincidint amb el canvi de vestits. La música és obra del santvicentí Joan Penas i Casajoana i amb coreografia de Joan Manel Miquel. En el moment de la creació, que es va afegir en l'enregistrament de 1995, la interpretació es va fer amb violí, tenora, sac de gemecs, sintetitzadors, percussió i flauta travessera.
- Es tracta d'un ball solemne i de gran elegància que els barons es reserven per a les dates més significatives: la trobada de gegants de Sant Vicenç, l'Aplec de Castellet i el Ball Popular de Gitanes.
- El maig del 2024 i en motiu del 40è. aniversari de la Colla de Geganters i Grallers de Sant Vicenç de Castellet s'estrena, a la plaça de l'Ajuntament i dins la ballada popular, una nova versió per a cobla instrumentada pel mestre Daniel Gasulla i Porta.
- L'última peça musical que s'interpreta a la ballada és la sardana "Cent galops per Sant Vicenç" escrita pel músic i tenorista Jordi Molina i Membrives i estrenada el diumenge 3 de juny de 2007 en el marc dels actes del Concert del Centenari de les primeres Gitanes a Sant Vicenç de Castellet. Aquesta sardana, en alguns moments de la melodia, ens fa recordar l'himne de Sant Vicenç de Castellet "El bagul de la memòria" estrenat l'any 2001 amb motiu del mil·lenari del municipi, i escrit pel compositor manresà Xavier Mestres.
- Durant tots aquest anys, la Ballada Popular de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet ha comptat amb la música en directe d'una orquestra o d'una cobla. Repassant els programes i cartells de tots aquests anys, hem pogut elaborar una llista amb algunes de les agrupacions musicals que han participat a la festa.
Marc Ballarà i Rodríguez